Czekolada kuchnia lidla

Czekolada jest jednym spośród najbardziej oczywistych przysmaków. Znajduje różnorakie użycia w kuchni, przyznaje się ją w moc możliwościach. W nieomal każdym sklepie można przyjąć wyroby czekoladowe w różnych postaciach. Znana jest jednocześnie czekolada mleczna jak i mocna. Produkcja czekolady jest procesem dosyć skomplikowanym. Pierwszym stopniem jej przynoszenia jest oczyszczanie ziarna kakaowego z łuski. Następnie ziarno jest ludzie obróbce termicznej, podczas której zabiera się je bakterii. Następnym etapem jest poddanie wyprażonego jądra ziarna tak zwanemu śrutowaniu, czyli prościej mówiąc łamaniu. Śruta jest rozdrabniana, zaś w rezultatu tego mechanizmu powstaje miazga kakaowa. Następnie fakty są odpowiednio dozowane, w współzależności od tegoż jaki wyrób chce się uzyskać. Miazga jest rozdrabniana zdecydowanie w procesie automatycznym. Po pokonaniu tych procesów tworzy ona twarz sypką, którą nazywa się prószem. Jest on pasowany procesom konszowania. Do produkcji czekolady konieczne jest zastosowanie odpowiednich maszyn. Do rozdrabniana masy kakaowej używane są młyny dwu i pięciowalcowe. Do ważnego etapu produkcji czekolady przyjmuje się maszyn zwanych konszami. Procesy konszowania przenoszą się także na gorąco kiedy a na mokro. Proces konszowania na sucho jest podstawowym etapem wytwarzania czekolady. Końcowy etap realizacji wykonywa się w daniu zwanym temperówką. Obróbka za jego usługą liczy na rozbiciu tłuszczu kakaowego do kryształów o najniższych wymiarach. Dzięki temu czekolada uzyskuje właściwe sobie walory smakowe i indywidualny połysk.